
Fysiotherapie in Prinsenbeek nodig? Pieter Mies fysiotherapie in Prinsenbeek is de beste keuze. Bel voor een afspraak! Telefonisch bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.
Welkom bij Pieter Mies Fysiotherapie
Bel ons
Mail ons
Voor wie, wanneer en waarom?
Het najaar is begonnen. Dat betekent dat het ook weer tijd is voor de griepprik. Voor wie is de griepprik in 2022? En wat zijn de bijwerkingen? Veertien vragen en antwoorden over de griepprik van 2022-2023.
De griepprik is een vaccinatie tegen het griepvirus. Het is de best mogelijke bescherming tegen het virus. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus) en is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Van griep krijgt men over het algemeen plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Het duurt gemiddeld een tot drie weken voordat mensen weer beter zijn.
De griepvaccinatie is voor mensen met:
Ook mensen die in de zorg werken, kunnen een griepprik halen om zichzelf en kwetsbare patiënten te beschermen.
Ja, de griepprik is gratis voor mensen uit de doelgroep. Heb je geen uitnodiging, maar wil je wel een vaccinatie tegen de griep, dan betaal je zelf voor de griepprik en het zetten ervan. Soms vergoedt de zorgverzekering de griepprik. Vraag je zorgverzekeraar hiervoor om meer informatie.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO (World Health Organization) adviseert over de samenstelling van de griepprik. Met informatie over welke virussen er de afgelopen periode rondgingen in verschillende landen, maakt de WHO een inschatting welke vier typen griepvirussen er in de griepprik moeten komen voor de beste bescherming. In Nederland wordt de vier componenten (quadrivalent) griepprik gebruikt. Deze griepprik beschermt tegen vier typen griepvirussen. De bijsluiters zijn te lezen op de website van het RIVM.
De beste tijd om een griepprik te halen is ieder jaar tussen half oktober en eind november. De afweerstoffen die jouw lichaam aanmaakt, beschermen je meestal ongeveer een half jaar. De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en maart. Nadat je de griepprik hebt gekregen, duurt het twee weken voordat het lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt.
De griepprik geeft weinig bijwerkingen, maar het is wel mogelijk dat de plaats van de prik in de arm pijnlijk, rood of dik wordt. Binnen enkele dagen zal dit vanzelf over gaan. Soms voelen mensen zich niet fit na het krijgen van het griepvaccin. Het kan zijn dat je hoofdpijn of een gevoel van weinig energie ervaart.
De griepprik beschermt ongeveer een half jaar tegen het griepvirus. Om elk griepseizoen beschermt te zijn tegen eventuele (ernstige) gevolgen van de griep, is het belangrijk om jaarlijks de griepprik te laten zetten.
Omdat griepvirussen steeds veranderen, kun je elk jaar besmet worden met een ander type griep. Dit is ook waarom het griepvaccin ieder jaar een andere samenstelling heeft. De veranderingen van het virus kunnen ook verklaren waarom mensen die zich hebben laten vaccineren, evengoed de griep kunnen krijgen.
Als je nog nooit last hebt gehad van een griepbesmetting, hoeft dat niet te betekenen dat je het überhaupt niet kunt krijgen. Wanneer je tot een van de doelgroepen voor de griepprik behoort, is de kans op (ernstig) ziek worden door het griepvirus groter. Er zijn ook mensen die niet merken dat ze griep hebben omdat zij geen klachten ontwikkelen, maar deze groep kan wel weer kwetsbare mensen besmetten. Het niet nemen van de griepprik is dus niet zonder risico.
De griepprik is veilig voor zwangeren en de baby’s. Zwangeren worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan niet-zwangeren met griep van dezelfde leeftijd. Ook hebben pasgeboren baby’s een hoger risico op ernstige gevolgen van de griep, zoals ziekenhuisopname. De griepprik maakt de kans op griep en de kans op ernstig ziek worden door de griep kleiner.
Het is veilig om borstvoeding te geven na de griepprik. Het vaccin komt niet in de moedermelk, de antistoffen die door de ouder zijn aangemaakt tegen het griepvirus wel. Deze kunnen de baby mogelijk enige bescherming bieden, maar dit zal niet dezelfde bescherming als die na een vaccinatie zijn.
De griepprik kan inderdaad sporen van antibiotica bevatten, maar de kleine restjes die in het vaccin kunnen zitten, hebben bijna nooit reacties tot gevolg. De antibiotica die gebruikt worden voor de griepprik zijn andere dan de antibiotica die meestal via de mond worden genomen.
Heb je een bewezen ernstige allergische reactie (anafylaxie) na gebruik met de antibiotica neomycine, polymyxine B, streptomycine of gentamicine gehad? Dan mag je de griepprik niet krijgen. Overleg in dat geval met de huisarts.
Ook met een kippenei-eiwitallergie kun je gevaccineerd worden. Het is wel belangrijk om de allergie met de arts die de griepprik zet te bespreken. Deze kan met jou de voordelen van de vaccinatie opwegen tegen eventuele risico’s.
Van de griepprik kun je geen griep krijgen. Het vaccinatie bevat geen levend virus. Sommige mensen voelen zich niet fit na het krijgen van de griepprik. Zij ervaren hoofdpijn en weinig energie. Dit is geen griep, maar een normale reactie van het lichaam op het vaccin.
Fysiotherapie in Prinsenbeek nodig? Pieter Mies fysiotherapie in Prinsenbeek is de beste keuze. Bel voor een afspraak! Telefonisch bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.
Bel ons